Faciliteiten

Modern comfort is in iedere kamer en suite subtiel gecombineerd met authentieke bouwmaterialen. Dat betekent uitstekende voorzieningen in een landelijke sfeer. De kamers zijn warm en knus in de winter en koel in de zomer, zoals vaak het geval is bij oude gebouwen. Ieder verblijf heeft z’n eigen voordeur; in de zomer kunt u heerlijk buiten zitten op uw eigen terras. Het ruime, verwarmde buitenzwembad is altijd dichtbij. Wie de natuur van dichtbij wil meemaken kan een stekje aan de kreek zoeken, op een van de vele terrassen.

Meer Info

Molen

Bezoek de Hulster’s molen uit 1884 en krijg een unieke rondleiding van een echte molenaar Jan-Leen ( meestal zondag ) .  Daarnaast wordt de molen nog steeds gebruikt voor het malen graan.

Rondleiding molen

  • €5,00 Volw.
  • €2,50 Knd.

Geschiedenis van de molen
Rond 1654 werd er een houten molen gebouwd op de plaats naast de oude graanopslag. In 1812, onder het regime van Napoleon, werd de molen gedwongen verkocht omdat de eigenaar Isaac Lijnbaert hoge schulden had. Daarbij werd toen gebruik gemaakt van brandende kaarsen. Vóórdat een kaars uitwas, kon men een bod uitbrengen. De molen ging zo over naar de familie Risseeuw. In 1884 werd de molen door een windvlaag volledig omvergeblazen. De eigenaar, toen al de familie de Hulster (moederskant van huidige eigenaar Ensenada), gaf molenbouwer Willems uit Eeklo opdracht tot de bouw van een nieuwe stenen molen, een stukje verderop. Het nieuwe gebouw kreeg een zogenaamde mansardekap, zoals dat toen in Vlaanderen gebruikelijk was. Tot 1900 heeft de molen gemalen, toen brandde hij uit… Dezelfde molenbouwer kreeg opdracht tot nieuwbouw.

Tijdens het oorlogsgeweld van ’40-’45 werd de kap eraf geschoten. In die tijd waren molen en bijgebouwen het hoofdkwartier van het verzet in de omgeving en boden ze een schuilplaats aan twee geallieerde piloten. In 1948 werd de molen gerestaureerd met een Hollandse kap. Tot 1963 was de molen in gebruik. In 1994 realiseerde de familie De Hulster samen met Monumentenzorg opnieuw een restauratie. Iedere zaterdag van 11.00 tot 16.00 maalt de vader(95) van Robert  samen met molenaar Stephaan. Te verkrijgen meel op basis van biologisch verbouwde Zeeuwse tarve . (Bloem,tarvemeel , Spelt  en Rogge ) Ook geeft hij op aanvraag rondleidingen in de molen. Beleef Nederlands belangrijkste Erfgoed .

In de Nederlandse Molendatabase vindt u extra informatie over dit rijksmonument De Hulstermolen.

Download de  cijfers stichting de hulsters Molen 2021 welke een ANBI status heeft.

 

Geschiedenis molenerf

De omgeving van Ensenada heeft een boeiende geschiedenis waarin vele bezetters, stormen en overstromingen een grote rol spelen. Omstreeks 1583 steekt de eigen bevolking de dijken door, om de Spaanse bezetters een halt toe te roepen. Grote delen van wat nu Zeeuws-Vlaanderen is, komen onder water te staan. Het oorspronkelijke dorpje Schoondijke wordt van de kaart geveegd. Wat overblijft zijn geulen, slikken en schorren. Ook de kreek bij Ensenada is een herinnering aan de strijd tegen de vijand en de zee. Rond 1650 wordt de Willemspolder aangelegd. Hier is op een kruispunt van wegen door de dijkwerkers een dorp voorzien: Willemsdorp. Dit dorp werd spoedig omgedoopt tot Schoondijke, naar de verdronken Middeleeuwse plaats. Vlak na de inpoldering wordt de molen gebouwd. Vanaf 1854 is molen eigendom van de familie De Hulster, de voorouders van Robert.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte het verzet de gebouwen van de familie De Hulster als onderduikadres. Zo zaten een Canadese en een Amerikaanse piloot lange tijd verscholen in de molen en bijgebouwen. Ook brachten dorpsbewoners zich in de molenberg in veiligheid bij bombardementen. Aan het einde van de oorlog gaf het verzet met gevaar voor eigen leven cruciale informatie door aan de oprukkende bevrijders. Dat deden ze persoonlijk of gecodeerd, gebruik makend van de stand van de molenwieken. De 18-jarige Francijntje De Hulster, de moeder van Robert, verzorgde de piloten. Ze had kennis van EHBO en ging na het vernietigende bombardement op Breskens op 11 september 1944 te voet, dwars door de akkers, naar het vissersdorp om mensen te helpen. Na de oorlog sprak president Eisenhower van de Verenigde Staten officieel zijn dank uit aan de familie De Hulster, door middel van een officiële oorkonde.

De molen was in gebruik tot 1963. In 1994 is de molen volledig gerestaureerd in samenwerking met monumentenzorg.

Geschiedenis guesthouse

Voor meer dan 200 jaar is dit landgoed al in de familie. Dit is de derde generatie die in dit verborgen paradijs mag bewonen. Wat begon als boerderij met koeienstallen is inmiddels een stuk land met horeca bestemming.

Dat dromen niet altijd bedrog zijn, bleek in 2009, toen de volledige restauratie klaar was. De droom van Robert was werkelijkheid geworden. Het resultaat was verbluffend. Het uitgangspunt was om van het Guesthouse iets bijzonders te maken en dat is in alle opzichten gelukt. Naast de Zuid-Europese sferen staat Guesthouse Ensenada voor een combinatie van luxe, weldaad en authenticiteit, waardoor een gevoel ontstaat dat zich nauwelijks laat omschrijven, maar dat je beleeft en niet meer loslaat.

“Door het open karakter van het landgoed willen we zoveel mogelijk van de Zeeuwse natuurlijke schoonheid zichtbaar houden”, aldus de gastvrouw. Guesthouse Ensenada kent 6 gastverblijven, elk met een eigen naam en een bijzondere sfeer. De kamers hebben de mooiste verhalen te vertellen.  Op een zeer sfeervolle manier zijn de oude materialen en decoratie in de hedendaagse elementen ingepast.

In 2020 ontving het team van Guesthouse Ensenada de Publieks Guest Award van Booking.com voor beste **** hotel van Nederland. In 2022 ontving Guesthouse Ensenada de upgrade naar viersterren superior classificatie.