Geschiedenis

Geschiedenis

De omgeving van Ensenada heeft een boeiende geschiedenis waarin vele bezetters, stormen en overstromingen een grote rol spelen. Omstreeks 1583 steekt de eigen bevolking de dijken door, om de Spaanse bezetters een halt toe te roepen. Grote delen van wat nu Zeeuws-Vlaanderen is, komen onder water te staan. Het oorspronkelijke dorpje Schoondijke wordt van de kaart geveegd. Wat overblijft zijn geulen, slikken en schorren. Ook de kreek bij Ensenada is een herinnering aan de strijd tegen de vijand en de zee. Rond 1650 wordt de Willemspolder aangelegd. Hier is op een kruispunt van wegen door de dijkwerkers een dorp voorzien: Willemsdorp. Dit dorp werd spoedig omgedoopt tot Schoondijke, naar de verdronken Middeleeuwse plaats. Vlak na de inpoldering wordt de molen gebouwd. Vanaf 1854 is molen eigendom van de familie De Hulster, de voorouders van Robert.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte het verzet de gebouwen van de familie De Hulster als onderduikadres. Zo zaten een Canadese en een Amerikaanse piloot lange tijd verscholen in de molen en bijgebouwen. Ook brachten dorpsbewoners zich in de molenberg in veiligheid bij bombardementen. Aan het einde van de oorlog gaf het verzet met gevaar voor eigen leven cruciale informatie door aan de oprukkende bevrijders. Dat deden ze persoonlijk of gecodeerd, gebruik makend van de stand van de molenwieken. De 18-jarige Francijntje De Hulster, de moeder van Robert, verzorgde de piloten. Ze had kennis van EHBO en ging na het vernietigende bombardement op Breskens op 11 september 1944 te voet, dwars door de akkers, naar het vissersdorp om mensen te helpen. Na oorlog sprak president Eisenhower van de Verenigde Staten officieel zijn dank uit aan de familie De Hulster, door middel van een officiële oorkonde.

De molen was in gebruik tot 1963. In 1994 is de molen volledig gerestaureerd in samenwerking met monumentenzorg. Tine en Robert starten in 2005 met de realisatie van hun guesthouse. In mei 2009 is hun droom werkelijkheid geworden.

Reservatie & tarieven

Meer informatie suites en beschikbaarheid


Kijk voor meer beoordelingen op Tripadvisor!

 

 

Relatiegeschenk / cadeau

Waardebon Ensenada

Bent u op zoek naar een origineel geschenk?

Meer info

Sfeerbeelden

Sfeerbeelden

Foto's van het verblijf en arrangementen.

Meer info